ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 105/03

15 вересня 2010 року                                                                             

10 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Горбатюк А.О., Демчишен В.В., Єгоров О.М., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні: Сінченко В.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Касянюк О.Р., Матвієнко А.С.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Желтова О.М., головні консультанти секретаріату Комітету: Дмитрук Л.В., Рибак О.Ф.,                  Шкуріна Л.Б., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

 

Чорноволенко О.В. – народний депутат України;

Ємельянова І.І. – Перший заступник Міністра юстиції України;

Федоренко В.Л.Директор Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Юр’єв С.Є. - Начальник відділу з прав людини Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Зайчук В.В. – керівник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.  Про проекти Законів:

1.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083, н.д. М.Чечетов).

1.2 про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083-1, н.д. О.Чорноволенко).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" (реєстр. № 6669, друге читання).

 

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету, запропонував присутнім висловити зауваження і пропозиції до нього та прийняти його за основу.

 

Пропозицію підтримано.

 

С.Гордієнко вніс пропозицію до “Різного” та одночасно її прокоментував.

- 04 жовтня 2010 року в Комітеті провести Комітетські слухання з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні за сприянням Програми Ради Європи, Державного Фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні та Програми сприяння Парламенту України  II.

Він запропонував до участі у заході запросити народних депутатів України, представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, Академії муніципального управління, Національної академії державного управління, громадських організацій, науковці.

- 12 жовтня 2010 року провести засідання круглого столу на тему: “Регулювання політичних партій в Україні: сучасний стан і напрями реформ” у співробітництві з Лабораторією законодавчих ініціатив та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

С.Гордієнко поінформував присутніх про те, що під час роботи круглого столу відбудеться презентація дослідження “Регулювання політичних партій в Україні: сучасний стан і напрями реформ”. Дане дослідження стало результатом обговорень ключових проблем регулювання діяльності політичних партій в Україні, у тому числі, пов’язаних з участю партій у виборах, фінансуванням виборчих кампаній, визначення шляхів і перспектив удосконалення українського законодавства, яке регулює діяльність політичних партій. У рамках презентації Лабораторією законодавчих ініціатив буде представлено Національний Звіт щодо регулювання політичних партій в Україні. До участі у круглому столі також будуть запрошені народні депутати України, члени Центральної виборчої комісії, представники Міністерства юстиції України, інших органів державної влади, експерти БДІПЛ/ОБСЄ, зарубіжні та вітчизняні фахівці у сфері регулювання політичних партій та виборів, громадських організацій, науковці.

 

Пропозицію підтримано.

 

С.Гордієнко також запропонував членам Комітету розглянути пропозиції щодо нагородження Заступника Голови Комітету Ю.Б.Ключковського та головного консультанта Комітету Л.Б.Шкуріну Почесною грамотою Верховної Ради України, враховуючи їх особисті заслуги у вдосконаленні чинного законодавства та багаторічну плідну діяльність.

 

Пропозицію підтримано.

 

О.Омельченко запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету з такою послідовністю питань:

1. Про проекти Законів:

1.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083, н.д. М.Чечетов).

1.2 про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083-1, н.д. О.Чорноволенко).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" (реєстр. № 6669, друге читання).

3.Про питання нагородження Заступника Голови Комітету Ю.Б.Ключковського Почесною грамотою Верховної Ради України.

4. Про питання нагородження головного консультанта Комітету Л.Б.Шкуріної Почесною грамотою Верховної Ради України.

Різне.

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1. 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету В.Демчишена про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083, н.д. М.Чечетов) та народного депутата України О.Чорноволенка  про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083-1, н.д. О.Чорноволенко).

Доповідач та автор поінформували, що зазначеними законопроектами пропонується внести низку змін до положень Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, якими встановлюються вимоги щодо обов’язкового подання до відповідних територіальних виборчих комісій декларацій про майно і доходи за останній рік усіма без винятку кандидатами в депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови.

Так законопроектом, поданим народним депутатом М.Чечетовим (реєстр. №7083), пропонується, щоб декларації подавалися лише кандидатами у депутати обласних рад.

 Законопроектом, поданим народним депутатом О. Чорноволенком (реєстр. № 7083-1), пропонується:

- взагалі відмовитися від декларування доходів кандидатами у депутати та кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови;

- виключити норму статті 22 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” про те, що подання щодо кандидатур, яке не відповідає вимогам цієї статті, підлягає відхиленню, запропоновані в ньому кандидатури до складу виборчої комісії не включаються, рішення про відхилення подання не приймається;

- внести зміни до статей 22, 38, 39 зазначеного Закону про скасування вимоги додавати до подання щодо кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, а також вимоги подавати кандидатами у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови копії свідоцтва про реєстрацію місцевої організації партії.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своїх висновках висловлює ряд зауважень до зазначених законопроектів, звертаючи увагу, насамперед, на те, що відмова від декларування доходів кандидатами на виборні посади не відповідає загальній тенденції законодавства щодо посилення боротьби з корупцією.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Під час обговорення зазначених законопроектів на засіданні Комітету народні депутати - члени Комітету дійшли висновку, що оскільки законопроект, запропонований народним депутатом О.Чорноволенком (реєстр. № 7083-1), має ширший предмет регулювання, ці законопроекти не можна вважати альтернативними.

За підсумком обговорення зазначених законопроектів, зважаючи на всі зауваження, О.Омельченко запропонував присутнім членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо кожного із представлених законопроектів. Комітет дійшов наступних висновків:

УХВАЛИЛИ:

- рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083), поданий народним депутатом України М. Чечетовим, прийняти за основу.

При цьому Комітет вважає, що при доопрацюванні законопроекту слід передбачити, що така декларація повинна подаватись не лише кандидатами у депутати обласних рад, а також і кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських (міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення, міст Києва та Севастополя) рад та кандидатами на посаду сільських, селищних, міських голів;

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 7 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України  (О.Фомін), “Утримався” – 1 народний депутат України (О.Омельченко), “Не брав участі в голосуванні” – 1 народний депутат України (О.Боднар).

Рішення прийнято.

 

УХВАЛИЛИ:

- рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083-1), поданий народним депутатом України О. Чорноволенком, прийняти за основу, виключивши з нього положення, якими регулюються питання подання декларацій про доходи та майно кандидатами.

Водночас члени Комітету наголосили, що оскільки виборчий процес з місцевих виборів вже триває і процес реєстрації кандидатів розпочнеться найближчим часом, рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначені законопроекти у скорочені строки. Зокрема, пропонується розглянути законопроекти у першому читанні на пленарному засіданні у вівторок 21 вересня, а в другому читанні – на пленарному засіданні у п’ятницю 24 вересня 2010 року.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 8 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України  (О.Омельченко), “Не брав участі в голосуванні” – 1 народний депутат України (О.Боднар).

 

Рішення прийнято.

Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю при розгляді зазначених проектів законів народному депутату України,  секретарю Комітету С.Гордієнку.

Пропозицію підтримано.

Після жвавої дискусії, О.Омельченко запропонував присутнім членам Комітету визначитися щодо загального рішення до законопроектів реєстр.             № 7083,7083-1, враховуючи вищезгадані зауваження і пропозиції.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, І.Ємельянова, В.Федоренко, С.Юр’єв і дійшли наступного висновку.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083), поданий народним депутатом України М. Чечетовим, прийняти за основу.

При цьому Комітет вважає, що при доопрацюванні законопроекту слід передбачити, що така декларація повинна подаватись не лише кандидатами у депутати обласних рад, а також і кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських (міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення, міст Києва та Севастополя) рад та кандидатами на посаду сільських, селищних, міських голів.

2. Рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083-1), поданий народним депутатом України О. Чорноволенком, прийняти за основу, виключивши з нього положення, якими регулюються питання подання декларацій про доходи та майно кандидатами.

Водночас члени Комітету наголосили, що оскільки виборчий процес з місцевих виборів вже триває і процес реєстрації кандидатів розпочнеться найближчим часом, рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначені законопроекти у скорочені строки. Зокрема, пропонується розглянути законопроекти у першому читанні на пленарному засіданні у вівторок 21 вересня, а в другому читанні – на пленарному засіданні у п’ятницю 24 вересня 2010 року.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю при розгляді зазначених проектів законів народному депутату України,  секретарю Комітету С.Гордієнку.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 9 народних депутатів України, “Не брав участі в голосуванні” – 1 народний депутат України  (О.Боднар).

Пропозицію підтримано.

 

2. 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (реєстр. № 6669, друге читання).

Доповідач поінформував, що Комітет за дорученням Верховної Ради України розглянув 87 поправок і пропозицій, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (реєстр. № 6669), прийнятого за наслідками розгляду у першому читанні за основу 10 липня 2010 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Після детального обговорення пропозицій до даного законопроекту, заступник Голови Комітету Ю.Ключковський запропонував прийняти рішення щодо підтримки законопроекту з реєстр. №6669 за наслідками розгляду в другому читанні та в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Підготувати до розгляду парламентом у другому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” у вигляді порівняльної таблиці, беручи до уваги, що 47 зауважень і пропозицій доцільно врахувати, 10 – врахувати частково, 2 – врахувати  редакційно, 26 – відхилити. Щодо двох пропозицій (№№ 10 та 85) необхідно прийняти рішення Верховній Раді України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (реєстр. № 6669) в другому читанні прийняти його в другому читанні та в цілому відповідно до п. 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України Горбатюку А.О.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка про пропозицію щодо нагородження Заступника Голови Комітету Ю.Б.Ключковського Почесною грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту Верховної Ради України, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження та запропонував підтримати пропозицію.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток  місцевого самоврядування України, багаторічну плідну роботу, активну участь у законотворчій діяльності, звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження Заступника Голови Комітету Ю.Б.Ключковського Почесною грамотою Верховної Ради України

 ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка про пропозицію щодо нагородження головного консультанта Комітету Л.Б.Шкуріної Почесною грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту Верховної Ради України, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження та запропонував підтримати пропозицію.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на високий професіоналізм, значну особисту участь у вдосконаленні законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування, багаторічну плідну діяльність та з нагоди 55-річчя з дня народження звернутися до Голови Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта Комітету Л.Б.Шкуріної Почесною грамотою Верховної Ради України

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

Секретар Комітету                                                        С.ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

15.09.2010 року

1.Про проекти Законів:

1.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083, н.д. М.Чечетов).

1.2 про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. №7083-1, н.д. О.Чорноволенко).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" (реєстр. № 6669, друге читання).

3.Пропозиція щодо нагородження Заступника Голови Комітету Ю.Б.Ключковського Почесною грамотою Верховної Ради України.

4. Пропозиція щодо нагородження головного консультанта Комітету Л.Б.Шкуріну Почесною грамотою Верховної Ради України.

Різне.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“7 cесія 6 скликання ”

19 грудня 2014 14:38
28 листопада 2013 12:32
28 листопада 2013 12:31
28 листопада 2013 12:08
19 листопада 2013 17:29
19 листопада 2013 17:28
19 листопада 2013 17:20
19 листопада 2013 17:16
19 листопада 2013 17:08
19 листопада 2013 17:06